Nolltaxepriset 2011

Vinnare

Kiruna Kommun, där avgiftsfria bussar blir verklighet i år. Priset, som delas ut för andra året, ska gå till någon som verkat för en avgiftsfri kollektivtrafik.

Kiruna har gått från ord till handling och inför nolltaxa. En mer klockren vinnare kan vi inte tänka oss. Kommunen hoppas på fler resande i busstrafiken och att även bilister ska lämna bilen hemma emellanåt när de får ett ekonomiskt incitament för att ta bussen. Men Kiruna blir också ett föredöme för större städer som Stockholm där avgiftsfri kollektivtrafik skulle vara en god affär. Ineffektiva bilköer kostar miljonbelopp, och buller- / miljöproblem kostar miljarder. Där skulle vi behöva lite Kirunaanda.

Nominerade

  • Kiruna kommun Socialdemokraterna, Samelistan och Vänsterpartiet har beslutat att bussresorna ska bli avgiftsfria från och med i år! Man hoppas på minskat bilberoende och fler resande i de bussar som nu ofta går tomma eller halvfulla. Vi tycker att Kiruna är ett utmärkt exempel för mindre kommuner samt en inspiration för större som Stockholm och Göteborg.
  • Sms-biljett.com Har tagit plankningen till en ny nivå genom mobilapplikationer och program som underlättar i vardagen. Vi uppmuntrar förstås inte till brottsliga handlingar, men att aktivt leta efter och sprida kryphål i avgiftssystemet är ett bra sätt att visa på dess svagheter.
  • Planka Oslo Den 22:a januari var det officiell releasefest för Planka Oslo. Vi har under många år haft sporadiska kontakter med plankare i Oslo som har gjort mer eller mindre seriösa försök att organisera sig men i början på 2010 tog det fart på allvar. Efter grundlig research och moget övervägande lanserades p-kassan för plankare i Oslo, lite dyrare än i Stockholm och Göteborg, men det är ju allt i Norge å andra sidan. http://plankaoslo.org/
  • Vänsterpartiet Region Skåne Har under en längre period förespråkat att Skåne ska bli en försöksregion för nolltaxa och tog under året ytterligare ett steg i rätt riktning genom att släppa rapporten Om avgiftsfri kollektivtrafik skriven av Magnus Welroos. Rapporten argumenterar på ett engagerande och sakligt sätt för varför det behövs fler storskaliga försök med nolltaxa och föreslår Region Skåne som ett av dessa. Vänsterpartiet Region Skåne befäster med denna rapport sin ställning som en av Sveriges mest nolltaxevänliga partiavdelningar. http://regionskane.vansterpartiet.se/?p=1512