Nolltaxepriset 2012

Vinnare

Estlands huvudstad Tallinn har tilldelats 2012 års nolltaxepris med följande motivering:

–Genom att ge medborgarna möjlighet att besluta om en modern och rättvis finansiering av stadens kollektivtrafik visar Tallinn att det finns alternativ till avgiftssamhället som dessutom skulle innebära stora vinster ur klimat- och hållbarhetsperspektiv.

Nominerade

  • Duvorna i Farsta I November förra året fick duvorna i Farsta nog av SL:s ständigt ökande priser och gick ut i avgiftsstrejk. När Planka.nu’s lokalreporter mötte upp några av duvorna så motiverade de sig så här: “Inte nog med att de skjuter ihjäl en när man pickar på en bira med polarna på torget, nu ska de straffa en för att man är fattig och begränsa ens rörelsefrihet i ens egen stad också”. Planka.nu stöder helhjärtat duvornas intersektionella organisering mot speciesismen och avgiftstrycket.
  • Tallinn Mellan den 19:e och 25:e mars så är det folkomröstning om huruvida Tallinn ska införa avgiftsfri kollektivtrafik eller ej. Borgmästare Edgar Savisaar menar att införandet av avgiftsfri kollektivtrafik skulle slå tre flugor i en smäll. För det första skulle bilismen minska, för det andra ökar det chansen till rörlighet för familjer med ekonomiska svårigheter och för det tredje är avgiftsfri kollektivtrafik en miljömässigt hållbar strategi både lokalt och globalt.
  • Ola Svenonius Med avhandlingen Sensitising Urban Transport Security sätter statsvetaren Ola Svenonius fokus på säkerhetsparadoxen i kollektivtrafiken: trots att de faror som hotar vår urbana vardag blir allt färre och drabbar oss allt mer sällan så har kollektivtrafiken de senaste åren drabbats av en explosion av olika kostsamma projekt med trygghetsprefix. Förutom att det är ett stort slöseri med pengar så innebär SL:s så kallade trygghetssatsning att en bild av kollektivtrafiken som något farligt skapas, samt att väktare i många fall får fritt spelrum att begå övergrepp mot resenärer.
  • Avesta Från och med i sommar åker invånarna i Avesta avgiftsfri buss. Det visade sig vara det smartaste och billigaste beslutet när kommunen väl började räkna på det! Vi gratulerar Avesta, nominerar dem till Nolltaxepriset och uppmanar andra kommuner att följa efter.
  • Stockholms nya medborgarbusslinje Med hipstersnygga retrobussar och överpeppade inkastare blev Stockholms nya medborgarbusslinje en storsucce. En söndag i september förra året trafikerade Medborgarbussen Stockholm från slussen ut i förorterna både väster och söder om stan. Festligt och gratis precis som det ska vara. Nomineringen är given.

One thought on “Nolltaxepriset 2012

  1. Pingback: Vi besöker “Summer School – The Capital of Free Public Transport” i Tallinn | Planka.nu

Comments are closed.