Nolltaxepriset 2015

Årets vinnare av Nolltaxepriset, som delas ut till aktörer som till exempel gynnat avgiftsfri kollektivtrafik eller motverkat trafikmaktordningen, blir i år Folkpartiet Liberalerna på Gotland.

– Folkpartiet får priset på grund av sina krav på nolltaxa, och för sin kunniga argumentation i ämnet, säger Christian Tengblad från Planka.nu som sitter i juryn för priset.

Efter att Folkpartiet gått ut med att de driver nolltaxa så har det varit debatt i lokala tidningar, där lokalavdelningen försvaret sin linje på ett bra sätt. Bland annat plockas argumentationen kring “freeriderproblematiken” isär i ett brev till ledarsidan på Hela Gotland den 4 juni. Stilpoäng tillkommer också för användningen av det mer ideologiska “fri kollektivtrafik” istället för det tekniska “avgiftsfri” som brukar användas ofta.

– Det är roligt när nya partier börjar visa framfötterna i frågan om nolltaxa, fortsätter Christian Tengblad. Det visar att det finns många olika anledningar att hoppa på det tåget för politikerna.

Bland de övriga nominerade till årets pris märktes Stockholmspolisen (som brukar planka på sina tjänstelegitimation) och Gällö Elevråd som fixade gratis bussar åt alla ungdomar i Bräcke kommun.

Utdelningen sändes via Bambuser