Nolltaxepriset 2016

Vinnare

I helgen tilldelades en grupp elever på Stenstorpsskolan i Halmstad Nolltaxepriset 2016, för att ha gjort en egen utredning om fri kollektivtrafik i kommunen. Efter diskussioner inom juryn segrade halmstadseleverna framför tre andra värdiga kandidater.

– Genom sitt skolarbete har eleverna visat att en utredning om trafik inte behöver vara något för politiker och experter. Deras lysande exempel öppnar upp för vanligt folk runt om i landet att göra egna undersökningar, säger Christian Tengblad från Planka.nu, organisationen som delar ut priset varje år.

Stort grattis till Halmstad, Stenstorpsskolan och eleverna!

Nominerade

Nolltaxepriset delas ut varje år till den som “verkat för en avgiftsfri kollektivtrafik /…/ samt bekämpat trafikmaktordningen” av organisationen Planka.nu. Utdelningen sker i samband med Nolltaxedagen som infaller den första lördagen i mars. Bland tidigare års vinnare märks Estlands huvudstad Tallinn, den brasilianska folkrörelsen Movimento Passe Livre och Karlskoga kommun. I år är det den sjunde gången priset delats ut.

Här följer nomineringarna:

De goa gubbarna

Lasse Kronér, Leif Pagrotsky och Morgan Alling har alla gjort offentliga uttalanden till stöd för fri kollektivtrafik. Därför nomineras de som en nolltaxetrio!

Genom att använda sitt medieutrymme för att prata om nolltaxa, vare sig det är i en debattartikel eller i förbigående i en intervju, så har de goa gubbarna spridit idéerna runt om i landet.

Sjundeklassarna i Halmstad

Högstadieeleverna har gjort en egen utredning om nolltaxa i kommunen.

Genom sitt skolarbete har eleverna visat att en utredning om trafik inte behöver vara något för politiker och experter. Deras lysande exempel öppnar upp för vanligt folk runt om i landet att göra egna undersökningar.

Övertorneå Kommun

Kommunen har i år infört nolltaxa. Vilket man redan har gjort 2001, men sedan avvecklat igen.

Övertorneå är den enda kommun som infört nolltaxa – två gånger. Förutom att vara Sveriges mesta nolltaxekommun så visar årets beslut på något viktigt – för mindre kommuner är det ingen jättegrej att avskaffa avgifterna. Det är något alla borde testa!

Busschauffören i Växjö

En busschaufför som kör i stadstrafiken i Växjö har polisanmälts av länstrafiken. Han misstänks ha saboterat kortläsare i bussarna vid upprepade tillfällen sedan 2013.

Enligt våra uppgifter så innebar förfarandet att många Växjöbor fått åka utan biljett. Vi ser väldigt positivt på försök med nolltaxa, även om de är småskaliga – till exempel på en enda buss.